Home » academic news » Великото Дело на Братята Евлоги и Христо Георгиеви

Великото Дело на Братята Евлоги и Христо Георгиеви

Днес, мислещите българи, повече от всякога си задаваме въпроса: Какъв е нашият принос за просперитета на българската нация? Има хора, които нееднозначно отговарят, че промяната към по-добро бъдеще е трудна и почти непостижима на индивидуално ниво. Но има и други хора, които са убедени и непоколебими в своята мисия да допринесат за развитието на България в различни области. Изведнъж поглеждаме назад към историята, която ни предоставя примери за безкрайно благородие, национална чест и достойнство, и разбираме истинската стойност на каузата България. Промяната започва от самите нас, от нашия светоглед и космополитен дух, както и от нашата осъзната цел да помним историята си и делата на изключителни личности като карловските братя Евлоги и Христо Георгиеви. Наш дълг е да популяризираме тяхното дело, което бихме окачествили като живот в името на България.

паметник

Паметникът на братя Евлоги и Христо Георгиеви в гр. Карлово

Дарението на братята от 6 милиона златни лева за построяването на сградата на Софийския университет е колосално и безпрецедентно в българската история. То ни напомня, че иноваторският дух на братята е показателен за тяхната далновидност, проявяваща се в безкрайните възможности на образованието. Всички ние знаем, че образованието е ключът към просперитета на всяка нация. Двамата братя доказват непреходността на тази съдбоносна житейска истина.

Приносът на Евлоги и Христо Георгиеви в областите на българското образование, бизнес и дарителство е забележителен и трудно изразим с думи, тъй като са малко онези хора, които биха посветили целия си живот в служене на родината. Ние, техните сънародници, сме изправени пред съзнателния избор да следваме великото дело на Евлоги и Христо Георгиеви. Нека не забравяме техния завет и никога да не се отказваме пред редица трудности в името на родината.

Достойни българи има и винаги ще има, независимо в коя точка на земното кълбо се намират. Нека не забравяме, че след края на войната Евлоги Георгиев е изгонен от страната, но този позорен акт не сломява гордия и велик българин, който е твърдо убеден да завещае всичко на България. Инициативата “Награди Евлоги и Христо Георгиеви” има за цел да вдъхнови българите в страната ни, както и по света, да помнят делото на братята и да последват техния пример, като винаги се позовават на тезата за безкрайните хоризонти, които се откриват с образованието.

Тази инициатива се изразява в предоставянето на награди на достойни българи и организации в трите области, в които братята Евлоги и Христо Георгиеви са допринесли изключително много за просперитета на нацията-образование, дарителство и бизнес. Престижните награди ще бъдат връчени в един от най-светлите празници в българската история-24 май. По този начин кампанията е доказателство, че делото на двамата братя е почетено в името на бъдещето на България, в името на всички наши копнежи да просперираме, като осъзнаем, че образованието е двигателят на прогреса във всички области на живота. Избирайки образованието, подплатено с благородна съпричастност, нека погледнем към бъдещето по-уверени от всякога, че животът ни не е минал напразно.

Leave a Comment